La importància de la vitamina D pels bebés

La vitamina D és un nutrient que afavoreix l'absorció de calci, component principal dels òssos. Quan s'ingereixen aliments rics en calci, es necessita la intervenció d'aquesta vitamina per a que conjuntament puguin formar i mantenir estructures òssees saludables.

Tothom necessita vitamina D, però especialment els bebès i els nens, més concretament en els períodes considerats crítics en l'obtenció de massa òssea, com són els 3 primers anys de vida i adolescència.

Molts experts coincideixen en que la prevenció d'aparició d'osteoporosi en adults ha de començar des de la infantesa, perquè les deficièncis de vitamina D durants llargs períodes de temps poden afectar el creixement dels nens i afavorir l'aparició de fractures òssees en altres moments de la seva vida

Quines són les fonts de vitamina D?

Aquesta vitamina s'obté principalment de:

*Llum del sol. L'organisme produieix vitamina D quan els raigs del sol transformen una substàcia química de la pell en calciferol. Evidentment, aquesta exposició sempre da de fer-se amb la protecció solar adequada.

*Alimentació. Podem trobar vitamina D en alguns peixos grassos  com el salmó, la caballa o la sardina, i  en olis derivats dels peixos.

*Suplements. Existeixen suplements de vitamina D que poden ajudar a mantenir els seus nivells adequats.

Suplements per a bebès.

Com deiem al principi, des de fa uns anys les recomenacions dels experts sobre l'administració de suplements de vitamina D a bebès és clara: és recomenable que els utilitzin tots els lactants que prenen lactància materna exclusiva o menys de 1 litre de llet infantil al dia des de que neixen, i com a mínim, fins els 12 mesos. Això es deu a que les seves reserves de vitamina D depenen de les de la mare, i al no rebre sol directe, s'estima que probablament no arribin a obtenir la quantitat diària necessària i se'ls hi ha de donar 400 UI al dia, tal i  com indica l'Associació Espanyola de Pediatria.