EFECTES DE L'ESTRÈS SOBRE EL PES I LES HORMONES. CONÈIXER ELS SIGNES DE L'ESTRÈS.

ELS CINC EFECTES MÉS HABITUALS DE L'ESTRÈS:

1. L'ESTRÈS FA QUE SIGUI MÉS DIFÍCIL DORMIR BÉ.

El cortisol és una hormona relacionada amb la vigilància, de manera que un dels sus treballs més importants és ajudar-nos a mantenir la motivació, desperts i sensibles al noste entorn. Els nivells de cortisol solen ser més alts al matí, disminueixen al llarg del dia i després baixen al mínim a la nit, aproximadament a l'hora en què hauríem d'anar a dormir.

Quan els nivells de cortisol i altres hormones de l'estrés, com l'adrenalina, s'eleven anormalment durant tot el dia, pot ser difícil caure o dormir o pot despertar-se molt d'hora, sentint-se connectat, però encara atordit. Aquesta falta de son pot afectar directament el manteniment del pes, ja que la manca de son afecta els nivells de leptina i grelina, les hormones de la fam que dicen la gana i la sensació de plenitud després de menjar.

2. L'ESTRÈS AUGMENTA ELS DESITJOS.

No és d'estranyar que molta gent noti que com més agitada i aclaparadora és la seva vida o horari, més difícil és seguir una dieta sana. Això és especialment el cas quan es tracta de mantenir hàbits alimentaris recentment formats, ja que la investigació demostra que l'estrès fa que sigui més probable que es torni a comportaments antics i qrrelats quan es respongui a indicis i desencadenants del seu entorn.

Com que les hormones de l'estrès nterferiri amb l'estat d'ànim, el son i la digestió, els nivells elevats d'estrès solen contribuir al desig de sucre i carbohidrats. A més, la investigació suggereix que algunes persones que són "reactors amb alt contingut de cortisol" tendeixen a consumir més calories els dies en què se senten estressats en comparació amb els que es consideren "reactors baixos". a causa de l'efecte de l'estrès sobre la fam, els reactors alts és probable que anhelin aliments ensucrats quan se sentin desesperats o aclaparats, cosa que s'ha relacionat amb un major risc d'augment de  pes i diversos problemes de salut.

3. L'ESTRÈS CONTRIBUEIX ALS TRANSTORNS DIGESTIUS.

L'estrès és una de les principals causes de transtorns digestius, inclosos restrenyiment i diarrea (tots dos associats habitualment a tenir SII), el reflux àcid i les intoleràncies alimentàries FODMAP. Això es deu al fet que l'estrès pot augmentar la inflamació que pot danyar els teixits del tracte gastrointestinal, interferint així en l'absorció adequada de nutrients i augmentant molts altres símptomes relacionats amb la síndrome de l'intestí irritant.

No només us sentireu el millor possible quan feu front a la indigestió, sinó que tots aquests problemes poden dificultar continuar menjant diversos aliments integrals rics en fibra, que són fonamentals per a la pèrdua de pes saludable. A més, la manca de nutrients ( a causa d'una mala absorció) pot augmentar la gana en un intnet que el cos obtingui les vitamines i minerals que necessita.

4. L'ESTRÈS FA QUE SIGUI DIFÍCIL MANTENIR-SE  ACTIU.

Tot i que és possible baixar de pes simplement amb una dieta sana, mantenir-se actiu sol ser essencial per mantenir el pes, sentir-se actiu sol ser essencial per mantenir el pes, sentir-se plenament segur del cos i mantenir la salut general a mesura que envelleix. Com que l'estrès augmenta la inflamació i debilita el sistema immunitari, també pot contribuir a símptomes que interfereixen en el manteniment d'un estil de vida actiu, com ara la manca d'energia, la recuperació alentida de l'entrenament, malalties freqünets i el desenvolupament de dolor i/o rigidesa en els músculs i articulacions.

5. L'ESTRÈS POT PROVOCAR BOIRA CEREBRAL, MALHUMOR I POCA VOLUNTAT.

Un dels rosl del cortisol és canalitzar la glucosa a la sang (obtinguda de fonts d'hidrats de carboni de la dieta) cap als músculs per fer front a les amenaces o fonts d'estrès percebudes. Quan estem constantment estressats i la glucosa s'està desviant per fer front a aquestes possibles amenaces, això deixa menys energia o combustible per a l'activitat cerbral i l'estabilització de l'estat d'ànim.

Els estudis han descobert que els canvis hormonals a causa de l'estrés poden afectar negativament la vostra capacitat d'accés als records, evitar que en creeu de nous i disminuir la vostra capacitat per formar hàbits nous i saludables.

Per Dr Josh Axe |06.10.2020|